Over ons
De Klinker herbergt 5 culturele organisaties op één locatie: theater, kunstencentrum, filmhuis, bibliotheek en lokale omroep RTV GO. Het gebouw heeft daardoor een belangrijke functie in de gemeente Oldambt en Oost-Groningen.
Geschiedenis
De Klinker is een begrip in de gemeente Oldambt. Inmiddels staat er een gloednieuw gebouw in het centrum van Winschoten, maar De Klinker gaat veel verder terug. In 1973 opende De Klinker haar deuren.
Op 2 oktober was het zover: de opening van een gloednieuw cultureel centrum. Niemand minder dan Hare Koninklijke Hoogheid prinses Margriet drukte op een speciale knop, waarna een enorme wolk confetti de hal werd ingeblazen. Cultuurcentrum De Klinker was voor Winschoten veel meer dan alleen maar een gebouw. Het was een symbool voor een heel cultureel tijdperk. Niet alleen voor Oost-Groningers, maar ook voor de rest van Nederland was De Klinker een begrip. De toneeltoren was niet meer weg te denken uit Winschoten. Naast het theater, werd later ook de Muziekschool gebouwd. Jarenlang was dit een leerschool voor jong muzikaal talent.
In een nieuw millennium begon De Klinker af te takelen. De bezoekersaantallen liepen terug en het interieur was verouderd. In dezelfde tijd kwamen er stemmen op om het gehele Noordelijk Centrum gebied te vernieuwen met een cultuurplein. Een multifunctioneel complex dat volledig in de behoefte kon voorzien was een grote wens. Na 35 jaar viel het doek voor De Klinker en werd besloten om een nieuw Cultuurhuis te bouwen. Veel inwoners van Winschoten waren gewend geraakt aan het bijzondere gebouw en zij konden dan ook moeilijk afscheid nemen van hun Klinker.
Met de sloop van De Klinker werd een hoofdstuk in de geschiedenis van het cultuurhuis afgesloten. Net voordat de sloop zou beginnen, werd er brand gesticht in het theater. Het gebouw ging in vlammen op. In 2012 werd begonnen met de bouw van het nieuwe pand. De oplevering vond plaats in december 2014 en niemand minder dan Bert Visscher gaf op 5 maart 2015 de eerste voorstelling in het gloednieuwe gebouw.
Missie en Visie (ons DNA)
De Klinker staat centraal in het culturele leven van de gemeente Oldambt en functioneert als aanjager en partner. We zien het als onze opdracht om mensen te ontroeren, te (laten) ontspannen, te prikkelen en uit te dagen. Ook bieden we optimale kansen voor het ontwikkelen van talenten en creativiteit. Daarnaast zijn wij een podium voor allerlei doelgroepen in de regio, een open huis voor culturele en maatschappelijke organisaties uit de gemeente Oldambt en omgeving. Wij fungeren als verbinder, kenniscentrum en ontmoetingsplek. Bovendien zijn we bij uitstek de plaats in de regio voor symposia, congressen, (bedrijfs)activiteiten en andere bijeenkomsten. Gastgerichtheid speelt een belangrijke rol in dit geheel. We bieden een drempelloze toegang voor alle lagen van de bevolking en velerlei vormen van cultuur. Wij zorgen voor een ‘huiskamergevoel’; een plek waar men zich uit en thuis tegelijk voelt. Door podiumkunsten, cultuureducatie, bibliotheek, film én gastvrijheid met elkaar te verbinden, onderscheiden wij ons, in een sfeer beleving en inspiratie de boventoon voeren. De Klinker opereert vanuit de overtuiging dat kunst & cultuur het leven verrijkt.
Stichting
Vanaf 1 januari 2014 is de regelgeving voor Algemeen nut beogende instellingen (ANBI) veranderd. Er zijn een aantal nieuwe voorwaarden die als doel hebben het vertrouwen van het publiek in de filantropische sector te bevorderen. Met ingang van 1 januari 2014 moeten Algemeen nut beogende instellingen diverse gegevens openbaar maken via een internetsite.
De Federatie Cultuur biedt de leden van de aangesloten koepelorganisaties ondersteuning bij het voldoen aan deze nieuwe wettelijke verplichtingen. Deze site doet dienst als internetportaal waarop de wettelijk verplichte gegevens van ANBI's kunnen worden vermeld. De gegevens van Cultuurhuis De Klinker vindt u hier.
Daarnaast is Cultuurhuis De Klinker lid van de VSCD (Vereniging Schouwburgen en Concertgebouwdirecties) en volgt de Algemene Bezoekersvoorwaarden. U vindt ze hier.